top of page

KERAMIKATELJÈ

31835B3E-E2F9-4F3A-A7C2-7692D042B751_1_105_c.jpeg

Jag, Andrea Dickie, jobbar i Himmel&Hages ateljé.

 

Jag utbildades till keramiker och finsnickare på Capellagården och fortsatt sedan på keramiklinjen på University of The Arts i London under Richard Slee and John Forde.

I snart 20 år har Gotland varit min bas. I den vilda och karga naturen med det isolerade läget mitt i Östersjön, har jag funnit en lung bas, där mina tankar har möjlighet att få fästa och gro.

Kargheten och den råa naturen har stort inverkan på min kreativa process. Jag letar efter naturlig skönhet, men bortom skönhet vill jag se en självklarhet och framförallt en djärvhet i mina objekt.

Föremålen jag tillverkar är enkla och tydliga. Jag gillar dynamiken mellan den råa, svarta leran och den mjukheten av det sedan brända, glaserade föremålen - balansen mellan yttre skönhet och djärvheten av leran - ett ständigt vågspel!

Det krävs fysisk och mental närvaro och jag älskar när den mjuka leran tar form, samtidigt att det fortfarande finns stora risker och ovisshet genom hela processen, tills ett föremål har nåt sitt permanenta utseendet.

 

Varje keramisk objekt är tillverkad från hand med varierande tekniker och sedan glaserad med en speciell framtagen glasyr. Den mörka bakgrunden utgörs av den svarta stengodsleran. Jag bränner min keramik högt och ter därmed på gränsen av lerans möjligheter, nära lerans förmåga att hålla formen kort innan en kollaps.

Att vara keramiker innebär att man jobba med hantverkstekniker som inte har ändrats på tusentals år. Jag vill titta tillbaka samtidigt som världen alltmer springa framåt. Det känns som att tiden skruvas ned, då leran bestämmer tempot. 

 

51A6E52C-72DF-4144-8DA2-D55D67D32013_1_105_c.jpeg
17982341396265690.jpg
AfterlightImage.jpg
AfterlightImage 3.jpg
bottom of page