Smör bli till kultursmör när man tillsätta nyttigheter för våran tarmflora. Detta kan man göra på olika sätt, t.ex. genom yoghurt, fil, kefir. Använd enbart rena produkter utan tillsatt socker eller smak.
Jobbet är väl värd resultatet! Man får ett underbart pålägg och uppnå denna fina, rustika enkelheten bröd&smör.
Smörvätskan som bli över går att fermentera vidare. Se recept BUTTERMILCH
INGREDIENSER:
4msk kefir, yoghurt, kärnmjölk, skyr mm.
1000ml grädde
4gr havssalt
SÅ GÖR DU:
Tillsätt kefir, yoghurt, kärnmjölk, skyr till 500 ml grädde. Det kan vara vad som helst så länge det innehåller levande probiotiska kulturer.
Låt blandningen stå i 12-48 timmar i rumstemperatur. Smak gärna och kolla själv, vilken smak du vill ha! Vila blandningen längre, så bli den syrehalten högre.
Kyl den syrade grädden i kylen tills den är riktigt kall.
Ta fram elvispen och börja vispa grädde.
Fortsätt vispa tills blandningen bli grynig. Sänk vispningshastigheten vid denna punkt och låt massan koagulera.
Sila (spara på smörvätskan och använd till brödbak eller forstätt fermenteringen till BUTTERMILCH) och skölj med iskall vatten flera gånger tills vattnet är klart. Detta tar bort rester av kärnmjölk som kan förstöra. Pressa ut så mycket vatten som möjligt och där har du det. Valfritt: krydda med salt eller örter och njut!
Comments