Kvitten är en växt med en lång historia. Den omnämns redan på 1500-talet i Sverige och långt tidigare i södra Europa. Den infördes från Asien till Grekland redan på 700-talet f.Kr. Äkta kvitten har stora värden både som frukt- och prydnadsträd. Den växer antingen som en buske eller som ett mindre träd, även om den i södra Europa kan bli hela 7 meter högt. När vi talar om kvitten är det antingen de stora rosa och ibland vita blommorna som påminner om enorma äppelblommor. Eller så är det frukten som bland annat kan kokas till lyxig KVITTENGELÉ.
Kvittenfrukterna är formade antingen som ett äpple eller ett päron. Det de har gemensamt är den intensivt gula färgen vid mognad. Även om frukterna ser läckra ut så är det få kvittenfrukter som är goda att äta råa. De är mycket hårda, ludna och smakar starkt av garvsyra.
Hur ska den odlas?
Kvitten har ett relativt ytligt rotsystem som gör den känslig för torka. Den ska därför odlas på mark med hög fuktighet utan att den för den skull blir stående med ”fötterna” i vatten. Jorden får gärna vara lätt sur.
Hur vill du ha din planta? Om du vill stamma upp den till ett riktigt träd så ta då successivt bort sidogrenar. Vill du istället ha ett flerstammigt träd så låt plantan behålla alla grenar.
Visste du att kvitten tål beskärning bra? Det gör att den går utmärkt att spaljera och forma som man vill ha den.
Korta fakta
Plantera i lätt sur jord på en inte alltför torr plats
Jordförbättra med kompost och rhododendronjord, alternativt okalkad torv
Välj en hyfsat solig plats så att frukterna hinner mogna (september – oktober)
Zon 1-2(3)
Commentaires