top of page

SUSTAINABILITY

We at Himmel&Hage see ourselves as part of a context, a society, a country and a planet. Therefore, we think it is obvious that our sustainability work connects to the common global sustainability goals but also locally as part of making Gotland a "sustainable place"

The Global Goals are the most ambitious agenda for sustainable development ever adopted by the world's countries and exist to achieve great things by the year 2030. Although the agenda is written for nations and governments, it is a shared responsibility. We all can and need to work actively so that we can succeed in reaching the fantastic goals in the agenda.

From the 17 global goals, we choose a few goals that are closest to our hearts, that are best connected to our business and where we have the greatest opportunity to make an impact. Our sustainability work is a natural part of our daily work.

A completed part of our sustainability work is the construction of the house itself. Here we built only with natural materials and Gotland pine dominates our houses.

"Ever since we started the business, we follow a common thread. We are passionate about the organic. We are curious to be involved and contribute to changing the world by thinking more sustainably. We believe in ecological responsibility, social commitment, diversity, zero -waste and a sensual life.

Himmel&Hage should be seen as a source of inspiration for concrete action for health and sustainability, but also be a place for stillness, reflection and creativity."

64a801_b324dbbb19c64152a0a24f426b344272~mv2.avif

VÅR MILJÖPOLICY

2025

Globala-Malen-logga.jpg

  • TYDLIGA INKÖPSRUTINER för att premiera miljömärkta/ ekologiska, svensktillverkade och lokalproducerade råvaror, produkter och underleverantörer.

  • MINSKAD ENERGIFÖRBRUKNING Vi jobbar aktivt med att årligen minska vår energiförbrukning genom en åtgärdsplan för energioptimering. Vi har redan en solcellsanläggning för elproduktion och solfångare för varmvatten uppvärmd av solen. Vi jobbar på att anpassa dessa anläggningar till vår faktiska förbrukning av el och varmvatten. Alla våra lampor är lågenergilampor. 

  • MINSKAD PLASTANVÄNDNING Vi använder inga engångsplastmuggar. Sugrör och drinkpinnar till papper eller trä. Servetter är nedbrytbara och komposteras.

  • MINSKAD VATTENFÖRBRUKNING Vi arbetar för att årligen minska vår vattenförbrukning genom flera insatser. Vi har extremt snålspolande 0,5 Liter per spolning (90% vattensparande som motsvarar 30 liter mindre per person / dag). Vi minskar mängden tvätt bland annat genom att vi valt bort bordslinne i vår restaurang och genom att uppmuntra våra gäster till att använda sina handdukar flera gånger. 

  • MINSKAT MATSVINN Vårt mål är att använda så stor mängd av råvaran som möjlig och att använda upp alla matinköp. Vi arbetar aktivt med välplanerade menyer, vilket bidrar till ett minskat matsvinn. Eventuell matsvinn komposteras och bli till gödsel i våra odlingar.

  • MILJÖMÄRKTA STÄDPRODUKTER 100 % av våra diskmedel är miljömärkta. 95 % av vårt städmedel är miljömärkt. Vi ser till att inte använda mer produkter än nödvändigt. Det minskar både vår påverkan på miljön och på de människor som använder kemikalierna. 

  • MILJÖMÄRKTA SÄNGAR OCH TEXTILER I våra hotellrum kan gäster sova gott. Alla rum har natursängar tilllverkad av kokofiber, ull och naturligt latex. Våra sängkläder är OEKOTEX- Made in green certifierade. Våra handdukar är också OEKOTEX certifierade och tillverkade i ekologisk bomull. 

  • MILJÖVÄNLIGA KONTORSMATERIAL OCH TRYCKSAKER Vi köper miljövänliga kontorsmaterial i så stor utsträckning som möjligt. Vårt papper är certifierat enligt högsta standarder för ansvarsfullt skogsbruk.

  • BADRUMSPRODUKTER

Sustainable-Development-Goals_icons-12-1.jpg

  • FOSSILFRI EL Vår anläggning drivs på 100 % förnybar el, från vind, vatten och vår egen solkraft. 

  • ALLTID KÖTTFRIA/ VEGANSKA ALTERNATIV PÅ MENYN Utsläpp från boskap står för 14,5 % av alla växthusgaser. Genom att minska konsumtionen av kött så kan vi minska den siffran. Därför erbjuder vi alltid spännande köttfria rätter som en självklar del av våra menyer. 

  • RÅVAROR Vi är noggranna med valet av råvaror och använder oss av lokala, ekologiska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Gotland har ett fantastiskt utbud.

  • HÅLLBART RESANDE Vi främjar hållbart resande. Vi vill vara ett alternativ till utlandssemestern och uppmuntrar hållbart resande och turism. Vi vill inspirerar genom att erbjuda olika friluftsaktiviteter som cykel-, och vandringsturer med och utan guide. Vi informerar även om gotländska naturreservat och vandringsleder. Vi erbjuder även möjlighet att låna en cykel.

  • KÄLLSORTERING Vi jobbar för att återanvända och återvinna så stor mängd av vårt avfall som möjligt. Vi källsorterar allt vårt avfall efter: glas, metall, organiskt avfall, papper, papp, hård plast, mjuk plast. Avfallskärl med fack efter sortering finns i alla hotellrum, så att våra gäster också lätt kan källsortera sitt avfall. 

  • ORGANIC We buy organic raw materials for the cafe and the nest. We thereby want to contribute to reducing the spread of chemical pesticides in nature.

  • COMPOSTING We compost all food waste on site, which becomes nutritious fertilizer for our crops.
  • BI We have several beehives in our garden. This helps us pollinate our trees and shrubs and to promote our own little ecosystem.
  • POND We have built a mini pond which gives us both the opportunity to water our own crops, but also a place where insects can drink.
  • CULTURED GRAINS Baking on cultured grains gives the bread both more flavor and a better nutritional profile while supporting small-scale, sustainable agriculture!
  • RAW COTTEN We use unbleached cotton in our bedding. Avoiding bleaching reduces the use of chemical solutions
Sustainable-Development-Goals_icons-15-1.jpg
bottom of page