HÅLLBARHET
Vi på Himmel&Hage ser oss en del av ett sammanhang, ett samhälle, ett land och en planet. Därför tycker vi det är självklart att vårt hållbarhetsarbete kopplas till de gemensamma globala hållbarhetsmålen men även lokalt som en del av att göra Gotland till en "sustainable plejs"
De globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fantastiska saker till år 2030. Även om agendan är författad för nationer och regeringar är den ett gemensamt ansvar. Vi alla kan och behöver arbeta aktivt för att vi ska lyckas nå de fantastiska målen i agendan.
Från de 17 globala målen väljer vi att lyfta fram fyra mål som ligger oss närmast hjärtat, som bäst knyter an till vår verksamhet och där vi har störst möjlighet till påverkan. Vårt hållbarhetsarbete ingår som en naturlig del i vårt dagliga arbete. Här beskriver vi de målen vi jobbar lite extra med.
VÅR MILJÖPOLICY
2025
​
Vi ska i vår egen verksamhet skapa tydliga inköpsrutiner för att premiera miljömärkta, svensktillverkade och lokalproducerade råvaror, produkter och underleverantörer. Vi skall också kommunicera våra hållbara insatser till våra gäster, och underlätta för dem att agera hållbart när de besöker oss.
​
-
MINSKAD ENERGIFÖRBRUKNING Vi jobbar aktivt med att årligen minska vår energiförbrukning genom en åtgärdsplan för energioptimering. Vi har ett behovsstyrt system för värme och ventilation som styrs genom termostater i elementen och närvarostyrning via vårt bokningssystem. Systemet sparar en stor mängd energi. Alla våra lampor är lågenergilampor.
-
MINSKAD PLASTANVÄNDNING Vi prioriterar användningen av bionedbrytbara engångsartiklar och fasar ut engångsartiklar i plast. Vi använder inga engångsplastmuggar. Sugrör och drinkpinnar av plast skall ersättas till papper eller trä. Färgade servetter ersätts till nedbrytbara.
-
MINSKAD VATTENFÖRBRUKNING Vi arbetar för att årligen minska vår vattenförbrukning genom flera insatser. Vi byter ut gammal utrustning mot ny energisnål så som snålspolande kranar och toaletter. Vi minskar mängden tvätt bland annat genom att vi valt bort bordslinne i vår restaurang och genom att uppmuntra våra gäster till att använda sina handdukar flera gånger.
-
MINSKAT MATSVINN Vårt mål är att använda så stor mängd av råvaran som möjlig och att använda upp alla matinköp. Vi maler färsen själva till alla våra färsrätter i största möjliga mån och arbetar aktivt med välplanerade menyer, vilket bidrar till ett minskat matsvinn. Genom att väga matavfallet regelbundet följer vi upp våra insatser.
-
MILJÖMÄRKTA STÄDPRODUKTER OCH TVÄTTERI 100 % av våra tvätt- och diskmedel är miljömärkta. 95 % av vårt städmedel är miljömärkt. Vårt tvätteri är ISO-certifierat och Svanenmärkt. Vi ser till att inte använda mer produkter än nödvändigt. Det minskar både vår påverkan på miljön och på de människor som använder kemikalierna.
-
MILJÖMÄRKTA SÄNGAR OCH TEXTILER I våra hotellrum kan gäster sova gott. Alla hotellrum har svensktillverkade och Svanen-märkta sängar från Carpe Diem. Alla våra sängkläder är OEKO-TEX certifierade, vilket innebär att de inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga. Våra handdukar och badrumsmattor är också OEKO-TEX certifierade och tillverkade i ekologisk bomull.
-
MILJÖVÄNLIGA KONTORSMATERIAL OCH TRYCKSAKER Vi köper miljövänliga kontorsmaterial i så stor utsträckning som möjligt. Våra trycksaker kommer från miljömärkta tryckerier och Svanenmärkt papper.
Jag är ett stycke. Klicka här när du vill lägga till din egen text och redigera mig. Det är lätt.
Vi skall aktivt arbeta med att minska våra avfallsmängder och öka andelen återbrukat och återvunnet material.
-
FOSSILFRI EL Vår anläggning drivs på 100 % förnybar el, från vind, vatten och solkraft.
-
ALLTID KÖTTFRIA ALTERNATIV PÅ MENYN Utsläpp från boskap står för 14,5 % av alla växthusgaser. Genom att minska konsumtionen av kött så kan vi minska den siffran. Därför erbjuder vi alltid spännande köttfria rätter som en självklar del av våra menyer.
-
RÅVAROR Vi är noggranna med valet av råvaror till restaurangen och använder oss av lokala råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Halland har ett fantastiskt utbud. Det är ett hållbart sätt att arbeta på.
-
PREMIERA SVENSKT KÖTT Sveriges djuruppfödning har låg klimatpåverkan jämfört med andra länder. Att premiera svenskt kött, säkrar också minskade transporter, stödjer svenskt jordbruk, och svenskt djurskydd. Fördelarna med svenskt kött är flera: Sverige har ett av världens bästa djurskydd och lägst användning av antibiotika i hela EU. Svenskt kött bidrar till att betesdjuren kan vårda våra naturbetesmarker som rymmer en rik biologisk mångfald.
-
HÅLLBART RESANDE Vi främjar hållbart resande till oss genom att erbjuda våra gäster gratis laddningsstationer för elbilar och uppmuntrar till att resa kollektivt till oss med buss och tåg. Vi vill vara ett alternativ till utlandssemestern och uppmuntrar hållbart resande och turism.
-
KÄLLSORTERING Vi jobbar för att återanvända och återvinna så stor mängd av vårt avfall som möjligt. Vi källsorterar allt vårt avfall efter: glas, metall, organiskt avfall, papper, papp, hård plast, mjuk plast. Avfallskärl med fack efter sortering finns i alla konferenslokaler och hotellrum, så att våra gäster också lätt kan källsortera sitt avfall.
-
INGA OLJEBASERADE VÄRMELJUS Vi byter ut alla våra värmeljus till LED-ljus.
We deliver Mon-Sat
from 9am to 6pm