top of page
Skribentens bildAndrea Dickie

OM ENKORN



Enkorn/Einkorn är det egentliga urvetet, som började odlas för cirka 12 000 år sedan i Mellanöstern. Namnet kommer från att det endast innehåller en kärna i varje småax (tyska: Einkorn). Kärnorna ligger inbäddade i ett tjockt skal, vilket ger en naturligt skydd mot luftföroreningar, svampangrepp och andra växtsjukdomar. Det naturliga skyddet gör Enkorn extra lämpligt för ekologisk odling. Dessutom har det visat sig att Enkorn kan odlas i näringsfattig jord. Med sina djupa rötter och sitt kraftfulla växtsätt konkurrerar Enkorn ut ogräs och minskar även behovet av vatten. Generellt sett ger dock alla kultursorter lägre skördar.


Det hårda ytterhöljet behöver skalas av innan kornen kan malas. Detta är ett extra arbetsmoment i jämförelse med vete som enbart behöver tröskas innan den malas.


Enkorn är ett värdefull näringskälla! Ett korn som inte har blivit genetiskt modifierat och endast har 14 kromosomer jämfört med modernt vete som har upp till 42.


Enkorn har även en enkel proteinstruktur som gör kornet lättare att smälta och kan därför vara ett lämpligt alternativ för personer med glutenkänslighet. Enkorn har dessutom en väldigt låg halt av proteinet ATI (Amalyse-Trypsin-Inhibitor); halterna ligger 5-7 gånger lägre än i modernt vete. Detta kan också bidra till att Enkorn är lättare smält än modernt vete. ATI's är en känd faktor för att trigga inflammation i kroppen.


Enkorn innehåller, likt vete, protein i form av gluten. Gluten i sin tur består av Gliadin (som bidrar till formbarheten av bröddegen) och Glutenin (som ansvarar för elasticiteten). Modern vete domineras av Glutenin och Enkorn av Gliadin. Detta resulterar i en svagare glutenstruktur jämfört med ett luftigt levainbröd, men bidrar till ett lättare smält bröd.


Enkorn är rikare på mineralämnen som järn, magnesium, zink och vitaminer A och B. Speciellt den otroligt höga halten av lutein (näringsämne i karotenoidfamiljen) gör att Enkorn har en inbyggd balans som naturligt dämpar inflammationer i kroppen och stödjer en hälsosam livsstil!


ENKORN MODERN VETE

110 kalorier

109 kalorier

4 gr protein

3 gr protein

2 gr fiber

0,8gr fiber

22 gr kolhydrater

23 gr kolhydrater

1 gr fett mättad

0,3 gr fett (enbart 0,1gr mättad fett)


Last but not least: Enkorn har en underbar nötigt smak och en vacker gul färg, pga av den höga luteinhaltet.


Att baka på kulturspannmål ger brödet både mer smak, ett bättre näringsprofil samtidigt som det stödjer ett småskaligt, mångfaldigt och hållbart jordbruk!


Källa:

https://urkornpuristen.de/was-ist-einkorn, Stefanie Dehn, 2.April 2024

Brödrevolutionen, Erica Landin-Löfving, 2018





2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

KOMBUCHA

BUTTERMILCH

Comments


bottom of page