Äntligen! Problemet löst! Varje år få vi en stor skörd med vindruvor. Det är röda, kärnfria druvor vi har som smakar sött och god, men det bli alldeles för många för att äta som färska. Förra året provade jag att göra en saft. Ingen vidare respons från familjen och vi är ju inga saftdrickare.
Att göra denna druvmarmeladen blev en succé! Så gott på ostmackan och en plus i kanten att den få en härligt lila färg vid uppvärmningen.
INGREDIENSER
1.5 kg blå vindruvor, vikt utan "skaft"
1 dl vatten
1 tsk hackad fryst el. färsk ingefära
1 st citron, skalet o saften
1 st apelsin, skalet o saften
800 gram syltsocker
GÖR SÅ HÄR:
Skölj druvklasarna o låt rinna av. Plocka av druvorna från klasarna o väg upp 1,5 kg bär. Lägg dem i en gryta tillsammans med vatten o ingefära. Koka i ca 12 min. med omrörning emellanåt. Tvätta citron o apelsin o finriv ner skalet i grytan. Pressa i citron- o apelsinsaft (inga kärnor får tas med). Häll i sockret .
Häll i sockret o rör om tills det smält. Koka upp o låt sakta sjuda utan omrörning i ca 7 min. Skumma av väl.
Fyll rengjorda o varma glasburkar ända upp. Sätt på locken o vänd dem upp o ner, så att vakuum bildas. Förvaras kallt, när de svalnat.
Comments