top of page
Skribentens bildAndrea Dickie

KOMBUCHA

Hemgjort kombucha är verkligen en höjdare, även barnen älskar den och därför en super bra ersättning till sötade dryck.

Här hittar vi även en källa till gynsamma levande bakteriekulturer (probiotika) för vår tarmhälsa.

De vanligaste bakterierna i kombucha är Komagataeibacter sp. (tidigare kallad Gluconacetobacter) och ‘Lactobacillus’, samt Acetobacter sp. De vanligaste jästsvamparna i kombucha är Pichia sp. and Saccharomyces sp.


Det traditionella sättet att brygga kombucha är på svart te. Jag köpte min te hos Kränku (Visby)och det är en ekologisk svart te som heter "Keemun".


Glasbehållare till vänster: Ny kombucha på gång med tydligt scoby

Glasbehållare till höger: Smaksatt kombucha med mosade jordgubbar


GRUNDRECEPT:

  • 1dl socker

  • 2tsk ekologiskt svart te (ej smaksatt) per liter vatten


GÖR SÅ HÄR:

  • Koka vatten

  • Häll ner te och socker i kastrullen

  • Rör om så att sockret löser upp sig

  • Låt teblandningen svalna helt i rumstemperatur. Gärna över natten

  • Sila det avsvalnade teet och häll ner det över din scoby (kombuchamamma el. volgasvamp) i en väl sköljd glasbehållare.

  • Täck över med en tygbit och fäst med snöre/ gummiband

  • Låt stå i rumstemperatur för att mogna

  • Börja smaka av efter ungefär fem dagar. Undvik direkt soljus


SMAKSÄTTNING:

  • Efter 5-7 dagar från din bryggstart kan den smaksättas

  • Tappa/ sila upp i PET flaskor eller en ny, ren glasbehållare (lägg din scoby i en ny omgång te/sockerlösning

  • Lägg färska bär och örter i din silade kombuchan t.ex äpple/kanel, hallon/blåbär... Prova dig fram med smakkombos och mängder!

  • Låt stå framme i rumstemperatur ytterligare 3-4 dagar

  • Skruva ev upp korken någon gång per dygn för att lätta på trycket

  • När smak och kolsyran känns bra är det klart!

  • Förvaras i kylskåpet.






10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

BUTTERMILCH

KULTURSMÖR

Comentarios


bottom of page