Hemgjort kombucha är verkligen en höjdare, även barnen älskar den och därför en super bra ersättning till sötade dryck.
Här hittar vi även en källa till gynsamma levande bakteriekulturer (probiotika) för vår tarmhälsa.
De vanligaste bakterierna i kombucha är Komagataeibacter sp. (tidigare kallad Gluconacetobacter) och ‘Lactobacillus’, samt Acetobacter sp. De vanligaste jästsvamparna i kombucha är Pichia sp. and Saccharomyces sp.
Det traditionella sättet att brygga kombucha är på svart te. Jag köpte min te hos Kränku (Visby)och det är en ekologisk svart te som heter "Keemun".
Glasbehållare till vänster: Ny kombucha på gång med tydligt scoby
Glasbehållare till höger: Smaksatt kombucha med mosade jordgubbar
GRUNDRECEPT:
1dl socker
2tsk ekologiskt svart te (ej smaksatt) per liter vatten
GÖR SÅ HÄR:
Koka vatten
Häll ner te och socker i kastrullen
Rör om så att sockret löser upp sig
Låt teblandningen svalna helt i rumstemperatur. Gärna över natten
Sila det avsvalnade teet och häll ner det över din scoby (kombuchamamma el. volgasvamp) i en väl sköljd glasbehållare.
Täck över med en tygbit och fäst med snöre/ gummiband
Låt stå i rumstemperatur för att mogna
Börja smaka av efter ungefär fem dagar. Undvik direkt soljus
SMAKSÄTTNING:
Efter 5-7 dagar från din bryggstart kan den smaksättas
Tappa/ sila upp i PET flaskor eller en ny, ren glasbehållare (lägg din scoby i en ny omgång te/sockerlösning
Lägg färska bär och örter i din silade kombuchan t.ex äpple/kanel, hallon/blåbär... Prova dig fram med smakkombos och mängder!
Låt stå framme i rumstemperatur ytterligare 3-4 dagar
Skruva ev upp korken någon gång per dygn för att lätta på trycket
När smak och kolsyran känns bra är det klart!
Förvaras i kylskåpet.
Comentarios